O klubu

Klub je osnovan u srpnju 2003. na inicijativu grupice zaljubljenika u biciklizam i druženje na svježem zraku. Većina ciljeva zbog koje je klub osnovan već u prvoj godini je i ostvarena, a prije svega slijedeće: okupljanje zainteresiranih za bavljenje biciklističkim sportom, sudjelovanje na regionalnim natjecanjima i biciklijadama, organiziranje sportskih događanja te suradnja sa sličnim udrugama na promoviranju biciklizma. Tijekom godina Brdsko biciklistički klub “Marun” znao je imati i više od 50 članova svih uzrasta i oba spola koji su na takmičenjima postizali zapažene rezultate.

Od osnivanja klub je organizirao niz manifestacija među kojima ih nekoliko postale tradicionalne. Proljetna biciklijada “Đir po Dubašnici” u svibnju, rekreativnog je karaktera te na početku biciklističke sezone uvijek okupi gotovo 200 sudionika. Poznata je i jesenja biciklijada “Giro di marunada” vezana uz tradicionalnu lovransku manifestaciju Marunadu, koja će se 2012. Održati po deseti put. Vodi sudionike kroz stoljetne šume maruna po, za brdski bicklizam atraktivnim, obroncima Učke. Najjača i organizacijski i po biciklistima koju sudjeluju je „MTB Učka maraton, koja će se održan ove godine po sedmi put i postala je utrka u UCI kalendaru sa sudionicima iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Belgije Turske i Slovačke.

2010. godine došlo je do odvajanja pretežno sportske sekcije u odvojeni klub. Preostalim članovima koji čine jezgru kluba od osnutka, to je dalo više prostora za radit ono što najviše volimo, a to je unaprijeđivanje brdskog biciklizma u Hrvatskoj kroz organizaciju kvalitetnih manifestacija.